Gün geçtikçe gelişen teknoloji beraberinde hem ihtiyaçları doğuruyor hem de harcamalarımızın artmasına neden oluyor. Daha düne kadar koynundaki bezde sarılı paraları hiç harcamadan aylarca bekleten büyüklerimiz varken şimdi attığımız her adım ne yazık ki para yani gider olmuş durumda.
Her insan kazandığı paradan bir kısmını saklamak ve biriktirmek ister. Ama özellikle ülkemizin gelir seviyesiyle bu pek de mümkün değildir. Birikim yapmak isteyenler ve başaranlar da öyle ahım şahım bir birikim yapamamaktadır. Düşünsenize, daha düne kadar şifresiz izlediğimiz futbol ligimizi şimdi Lig TV ve D-Smart gibi ücretli kanallardan izlemek zorunda kalıyoruz
Ya da gelişen teknolojiye paralel olarak kullandığımız internet, telefon ve cep telefonları. Teknoloji geliştikçe bunlar bizde birer ihtiyaç haline gelmeye başladı. Her ay ekstradan belki zevkimiz için belki ihtiyaç için bu aletleri kullanarak ayda ortalama 150-200 TL arasında cebimizden para kaybediyoruz. Hâlbuki bundan 10-15 yıl öncesine kadar ne cep telefonu, ne bilgisayar ne de ücretli kanallara ihtiyacımız yoktu ve o para cebimizde kalıyordu. Benzetmeler örnekler ile arttırılabilir. Ama biz daha fazla uzatmadan normal bir gelire sahip insanlarımıza zorda olsa az buçuk para biriktirmenin yollarını anlatalım.
Para biriktirmenin en güzel yolu ana ihtiyaçlarımızın dışındaki giderlerimizi kısmak ya da sonlandırmaktır. Bununla birlikte aylık bir tahmini harcama yani gider tablosu oluşturmak oldukça faydalı olacaktır.
- Para biriktirmek için sizin için hayati önemi olmayan bazı aboneliklerinizden vazgeçerek bu işe başlayabilirsiniz. Mesela cep telefonunuza harcadığınız parayı çok konuşmayarak kısabilirsiniz. Ayrıca varsa ücretli kanalların, evdeki ikinci ve daha fazla faturalı cep telefonunun, gazete ve dergilerin, cep telefonunuz üzerinden bağlı olduğunuz aylık ücretli oyun video haber gibi abonelikleri sonlandırın. Bunlar emin olunuz ki gözünüze gözükmeyebilir ama ay sonu bir araya getirdiğimizde maaşınızın %15-20’sine denk geliyordur. Ücretli kanaldaki maçları izlemezseniz bir şey kaybetmezsiniz. İnternet kullanıyorsanız abone olduğunuz dergi, gazete ve mobil uygulamaları iptal ederseniz hiçbir şey kaybetmezsiniz.
- Eğlenceye ve keyfe ayırdığınız parayı kısıtlayın. Örneğin bir restauranta gidip pahalı yemekler yerine aynı bedelle emin olunuz ki en az 3 günlük mutfak giderinizi ortadan kaldıracaksınız. Bir barda içtiğiniz bir alkollü içecek normal satışının en az 3 katıdır. İçmeyin. Bir şey kaybetmezsiniz. Ücretli eğlence etkinliklerine katılarak sosyal görünmeye çalışabilirsiniz. Çok önemli değilse ailenizle evde izleyeceğiniz bir film ya da dost ziyaretleri daha keyif verecektir sizlere. Önceden eğlenmek ücretli miydi? Arkadaşlarınız ile yürüyüş yapabilir, halka açık alanlarda oturup sohbetler edebilirsiniz. Emin olun en az maaşınızın %10’u cebinizde kalacaktır.
- Lüzumsuz market alışverişinden uzak durun. Mesela ihtiyaç listesi için gittiğiniz her market alışverişinde şu çikolatayı alayım, çay, ayran aldık ama bir de kola, ccappuccino, abur cubur alayım demeyin. Her gidişinizde ekstra 8-10 liralık alışveriş yapmanız ve 2 günde bir markete gitmeniz demek ortalama size 120-150 TL arası abur cubur masrafı demektir. Almayın abur cubur. Lazımsa alın değilse almayın. Bu da yine maaşınızın neredeyse %10’una denk gelir.
- Kredi kartı vb. elektronik ödemelerden daha kaçının. Hele taksitli alışveriş olayına hiç girmeyin. Nakit kullanmaya özen gösterin. Kart aidatı taksit faizi derken maaşınızın yine %10’una denk gelen bir bedeli kart kullanmayarak kurtarmış olursunuz.
Evet bu tür politikalar ile neredeyse maaşınızın yarısını ya da %40’nı kurtarmış olacaksınız. Eğer para biriktirmek istiyorsanız bunu harcamalarınızdaki düzen ile sağlayabilirsiniz. Eğer düzen yoksa isterseniz ayda 5.000 TL para kazanın. O para da gidecektir.
Dilerim eski günlerdeki gibi tutumlu bir millet olmayı yeniden başarır ve ufakta olsa birikim yaparak kimseye muhtaç olmayan vatandaşlar oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder